Saturday 8 November 2014

KAKO STAN ODRŽAVATI ČISTIM - 9 SAVJETA ZA LIJENČINE!



Sigurno vam se s vremena na vrijeme dogodi da uđete u stan (ili kuću), sjednete na kauč i promislite: O Bože koji kaos! Gdje da uopće krenem s čišćenjem?

Evo 9 savjeta kako izbjeći ovakve situacije:

1. IZUJTE CIPELE: Prije nego uđete u stan izujte cipele u hodniku. Time ćete manje prljati ostatak kuće i manje vremena trošiti na usisavanje.

3. VELIKI OTIRAČ: Danas postoji odličan izbor zanimljivih otirača koji će dodatno uljepšati ulaz u vaš dom. I što je još važnije - manje će biti prljavštine po kući. Zanimljiv podatak: Nakon što je jedna tvrtka u Americi na ulaz postavila velike otirače, u ogromnom postotku se smanjila potreba za čišćenjem ostatka tvrtke i trošenje na sredstva za čišćenje. (Brojke sam zaboravila jer sam ovo odavno negdje pročitala, ali definitivno ima smisla).


2. RIJEŠITE SE NEPOTREBNIH STVARI: Ovo je definitivno jedno od zlatnih pravila. Jedan dan generalno očistite svoj ormar i riješite se sve odjeće koju niste nosili posljednjih godinu dana - poklonite prijateljici, dajte Caritasu ili prodajte preko neta. Potom zavirite u kuhinju i nju očistite od svega što ne koristite. Potom pregledajte sve ladice i posude u kući - i njih očistite od suvišnih stvari. Trik: izbjegavajte okolo imati nekakve ukrasne zdjele jer one na kraju s vremenom završe pune nepotrebnih sitnica. Naravno, nemojte zaboraviti raščistiti kupaonicu i kozmetički ormarić. Također posložite organizirajte mjesto gdje vam stoje sredstva za čišćenje.

3. ORGANIZIRAJTE GDJE ŠTO STOJI: Sredite ormarić gdje vam stoje krpice i sredstva za čišćenje, posložite ladicu s lijekovima, sredite kozmetički ormarić, složite gdje stoji ljetna odjeća, kupite kutiju za čuvanje torbi, posebno uredite dijelove ormara gdje čuvate posteljinu (možete dodati lavande ili nekih drugih mirisa).... - sve ovo će vam kasnije enormno olakšate 'posao' po kući i uštedjeti vrijeme. I živce, naravno.

4. VJEŠALICE: Moji ukućani vole odjeću ostavljati po stolicama, na kauču i sl. Stoga sam postavila vješalicu pored ulaznih vrata i riješila taj problem. Osim vješalice na ulazu, postavite i vješalice s unutarnje strane vrata kupaone i ostalih soba.

5. KUPITE KVALITETAN USISAVAČ: Dobar i jak usisavač će vam ubrzati čišćenje i rezultati će biti dugotrajniji.  

-->> FOTO: Zavirite u tuđe urede... 

6. DEZINFEKCIJSKE VLAŽNE MARAMICE: Neka vam stoje u kupaoni i svako toliko njima možete brzinski očistiti kupaonu. Pa će i ono 'glavno' čišćenje biti lakše.




7. PRESVLAKE ZA NAMJEŠTAJ: Imajte dva seta, tako da kada jedan isprljate odmah možete staviti drugi. Očuvati će vaš kauč i fotelje, ali i olakšati čišćenje.

8. PODIJELITE ZADATKE S UKUĆANIMA: Ja volim sama održavati red u kući, ali ponekad stvarno ne stignem sve. Zato sam s ukućanima dogovorila da mi pomognu s par laganih zadataka. Njima to ne oduzme puno vremena, a meni super dođe da obavim sve ostalo.

-->> 15 stvari koje biste mogli napraviti ove jeseni

9. DOBRA ATMOSFERA DOK ČISTITE:
Čišćenje ne treba uvijek biti muka. Napravite plan čišćenja, raspalite radio i vidjet ćete kako u sat, dva sve blista :)

Imate vi neki svoj trik? Napišite u komentarima :)

2 comments:

  1. Iz iskustva znam da je lakše držati stan čistim ako spremate za sobom malo po malo, pa vam se ne nagomila svake subote za generalku ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Definitivno! I onda malo više uživati subotom ;)

      Delete