Saturday 13 September 2014

OVO NAPRAVITE AKO ŽELITE BOLJE SPAVATI!


Svjetlost koju emitiraju naši laptopi, smartphoneovi i ostali gadgeti itekako utječe na naše zdravlje. Naime, dokazano da je da ta svjetlost utječe na proizvodnju melatonina, važnog hormona koji nas čini pospanim.

Naime, kada kasno navečer koristimo smartphone ili laptop, zbog te svjetlosti naše tijelo misli da je dan te nam tako otežava spavanje. Ili često uopće ne možemo zaspati.

No, nije samo spavanje na koje loše utječe kasnonoćna upotreba kompjutera i smartphonea. Nedostatak melatonina:

- povećava mogućnost oboljenja od raka dojke, jajnika i prostate

- utječe i na raspoloženje. Naime, istraživanja na miševima su pokazala povezanost između niske razine melatonina i depresije.

Melatonin proizvodi hipofiza i on regulira naš cjelokupni biološki sat te i jaki antioksidativni učinak.

Zato, pokušajte odrediti vrijeme kada ćete se navečer potpuno isključiti od svih gadgeta. Bilo bi to dobro napraviti bar sat, sat i pol prije odlaska na spavanje.

Osim ovoga, za bolji san će vam pomoći i mali noćni rituali koji će vas opustit i vašem tijelu pokazati da je vrijeme za spavanje. Ja primjerice, nakon što isključim laptop i smartphone, čitam knjigu i pijem čaj od kamilice s malo domaćeg meda. I tako ušuškana ispod popluna na kauču, uživam nakon napornog dana. A kada kapci postanu preteški - pravac u krevet. Iako sam neko vrijeme imala problema sa spavanjem (istina, zbog čudnih smjena na poslu i sada se to ponekad dogodi) nakon što sam počela paziti na onLine/offLine vrijeme & stvorila neke svoje male rituale, noćni sati su mi postali prava uživancija.



Koji su vaši noćni rituali prije spavanja? Što vam je pomoglo da spavate bolje? 






No comments:

Post a Comment