Thursday 11 September 2014

KAKO SE IZVUĆI IZ KAOSA?


Hrpa posla, rokovi, nered po stanu, neuspjeli pokušaji da kuhamo i jedemo zdravo, treninzi, hrpa sitnica za obaviti - ponekad imamo osjećaj da gubimo kontrolu nad obavezama i stvarima oko sebe. Najčešće se to dogodi nakon nekoliko uzastopnih dana loše organizacije, krivih prioriteta ili se jednostavno - skupi & dogodi. Taj 'slatki' period šušura oko nas treba jednostavno prihvatiti znajući da će i to proći, sjesti i udahnuti. I potom se organizirati. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da stvari (i sebe) dovedete u red.


NASPAVAJTE SE
Za početak - dobro se odmorite i naspavajte. Zanemarite nered oko sebe i sve obaveze koje vam se vrte po glavi. Vaše zdravlje je najbitnije, a redovitih 7-8 sati sna će napraviti čudo za vas. Ne 5, ne 6 već 7 do 8 sati sna.


POSTAVITE PRIORITETE
Prioritet smo rekli - dovoljno sna. Nakon ovog napravite  popis stvari koje su vam doista važne i za koje znate da ih morate obaviti. Preraspodijelite po danima (može i tjednima) kada ćete što obaviti. Malo po malo i vidjet ćete kako se stvari koje su vam se nakupile jednostavno rješavaju. Samo ih morate raspodijeliti i malo po malo ćete sve obaviti.






LISTA ZADATAKA
Nemojte pretrpavati svoju listu obaveza za pojedini dan. Za taj dan odredite si jedan najvažniji zadatak koji želite obaviti i fokusirajte se na njega. Uz njega na listu stavite još maksimalno dvije obaveze koje su vam važne. I to je to. Često nas ponese planiranje i ta naša lista postane ogromna, shvatimo da ne stignemo sve napraviti i onda stiže frustracija - to je sve apsolutno nepotrebno i besmisleno. Dakle, jedan najvažniji zadatak dana i još dvije stvari koje bi voljeli obaviti. 






PITAJTE ZA POMOĆ
Bilo to oko projekta na radnom mjestu, privatnih obaveza ili kućanskih poslova - zapamtite da ponekad sami jednostavno ne možete sve. I nemojte bezveze rasipati svoju energiju. Zamolite za pomoć, podijelite zadatke i vidjet ćete kako je onda sve lakše. Timski rad je odlična stvar.


'BEAUTY DAY' ILI SVAKI DAN PO MALO LJEPOTE
Netko voli odrediti jedan dan u tjednu kada će se posvetiti svome tijelu: depilacija, peeling, manikura, pedikura i sve ostale sitnice koje njeguju naše tijelo. No, možete pokušati svaki dan napraviti nešto od ovoga. Jedan dan obaviti depilaciju, drugi srediti nokte.   

                                                  

 
ČIŠĆENJE STANA
Baš kao što možemo njegovati sebe svakoga dana, istu formulu možemo primjeniti i na održavanju stana ili kuće. Nakon jedne poštene generalke, možemo svakoga dana odrediti po jedan zadatak i tako jednostavno i efektivno održavati čistoću.
Jedan dan usisati, drugi dan obrisati prašinu, treći dan posložiti ormare, četvrti oprati kupaonu - svaki od ovih zadataka može nam uzeti maksimalno pola sata. I naravno, ne zaboravite pitati za pomoć & tako podijeliti zadatke.







KUHANJE Uz sve obaveze ponekad je teško stići kuhati, i još kuhati zdravo. Pokušajte odvojiti par dana za pripremu recepata i stvari koje volite ili koje biste voljeli napraviti. Nakon što napravite listu jela, možete preko vikenda odrediti što biste narednog tjedna kuhali i tako kupiti sve potrebne namirnice. Ovako preko tjedna nećete morati gubiti vrijeme (i trošiti dodatni novac) u super marketima i nećete morati u zadnji tren razmišljati 'Uh, što da kuham za sutra?'. Dakle, malopripreme i sve ide puno lakše.


DRUŽENJE
I naravno - druženje s prijateljima. Kada sve dovedete u red preostaje vam ona najslađa terapija, a to je druženje s prijateljima. Oni sigurno također imaju neki savjet kako pametnije organizirati svoje vrijeme ili neke stvari jednostavnije obaviti. A možda nakon ovoga vi budete savjetovali njih.


No comments:

Post a Comment