Friday 23 January 2015

7 IDEJA KAKO UŽIVATI ZA RADNIM STOLOM


Moj radni stol kod kuće (Foto: Darija Brnović)

Ako ne radite neki fizički posao vjerojatno na svom radnom mjestu satima sjedite za stolom, očima usmjerenim na kompjutor ili papire. S obzirom da tako provedete gotovo pola dana, pet dana u tjednu - zašto stvari ne napraviti ugodnijima. I povećati svoje zadovoljstvo, ali i produktivnost. Isto vrijedi i za 'home office'.

1. Okružite se detaljima koje volite

Fotografija prijatelja ili obitelji koja vam odmah izmami osmijeh na lice kada je pogledate, cvijet ili neka zelena biljka, motivacijske poruke - ukrasite stol detaljima koji vam vaše radno mjesto čine ugodnijim. Biljke u uredu dokazano povećavaju produktivnost, a ugodne fotografije smanjuju stres.

 

2. Minimalizam

Netko na stolu ne voli nikakve ukrasne stvarčice jer im to ometa koncentraciju. Ako ste jedni od njih onda jednostavno sve raščistite. I zen.

 

3. Stol pored prozora

Dodatan prirodan izvor svjetlosti i mogućnost pogleda vani u daljinu dobro je za zdravlje vaših očiju. I radni prostor čini ugodnijim.

Slušalice koje obožavam (Foto: Darija Brnović)

4. Glazba

Neka vam pri ruci budu slušalice. Nenametljiva i ugodna glazbena podloga pomaže pri koncentraciji i povećava produktivnost. Ali i smanjuje mogućnost da vas kolege (nenamjerno) ometaju.

 

5. Pauza

Svakih 45 minuta do maksimalno sat vremena se ustanite od stola. Istegnite leđa, vrat, ruke i prošetajte malo na svježi zrak - ovo je jako važno za zdravlje vaše kralježnice. I u konačnici - utječe bolje na vašu produktivnost. U razvijenim zemljama (i kompanijama) zaposlenicima su omogućeni stolovi kojima se može regulirati visina, tako da zaposlenik kada god to želi može raditi i dok stoji na nogama. Ne znam ima li kod nas neka tvrtka koja to omogućuje?

 

6. Boca vode

Uvijek imajte na stolu bocu od 0,5 l vode. Hidratacija je iznimno važna. S bocom na stolu sigurno ćete popiti više vode, a i češće se dignuti od stola da je napunite (ili odete na wc) što je dobro za vaša leđa. 

Pokloni od prijateljice i sestre & obavezna boca vode - inače ništa ne bi pila (Foto: Darija Brnović)

7. Organizacija

Olakšajte si posao i odvojite vrijeme da si očistite ladice i posložite važne papire i fascikle. Uvijek imajte pri ruci spajalice, post it papire, šarene samoljepljive papiriće, fluorescentne flomastere i slično.

Biljka koju obožavam i šareni papirići za označavanje (Foto: Darija Brnović)
 
Kako ste si vi uljepšali radni stol?









No comments:

Post a Comment